Prehrana za izlječenje raka



Mnogi dobri, alternativni tretmani ne mogu ostvariti potpun učinak ako uz njih ne ide i adekvatna prehrana. Liječiti se od raka, a nastaviti sa uobičajenim načinom prehrane i života uopće je, kao kada biste jednom rukom gasili vatru vodom, a drugom dolijevali ulje. Takav „vatrogasac“ bi konačno pao potpuno iscrpljen i vatra bi na kraju prevladala. To se događa i sa našim imunitetom.
Ne možemo se liječiti od raka ili bilo koje druge bolesti, a nastaviti u organizam unositi previše kofeina, nikotina, konzervirane i rafinirane hrane – bijelog šećera i brašna, prerađenih ulja i brze hrane. No, jednako tako ne možemo provoditi dragocjeno vrijeme previše uz TV ili kompjuter u zatvorenom prostoru bez Sunca i cirkulacije svježeg zraka. To nije preporučljivo zdravoj, a kamoli bolesnoj osobi. Zbog toga uz odabrani tretman liječenja, trebamo mijenjati životne navike kako bi stvarni postali zdravi!


Antikancerogeni nutrijenti

bobičasto voće je zakon!Kod karcinoma se tretira cijeli metabolički proces i važno je ono što uzimamo, ali i ono što se ne smije uzimati. Karcinom je bolest koja je posljedica kronično poremećenog metabolizma, pa se može liječiti samo hranom ukoliko ona djeluje tako da uništava kancerogene stanice i zaustavlja kancerogene procese ujedno podižući imunitet i vraćajući metabolizam u normalu.
Ovo je moguće samo s hranom koja sadrži nutrijente koji uništavaju stanice raka, a njih je na sreću mnogo! Evo samo nekoliko nutrijenata iz povrća za koje se dokazano zna da djeluju pogubno na stanice raka: sirova mrkva (alfa karoten, beta karoten, Vitamin E..), sirova brokula (sulforafani/izotiocinati), sirovi kupus (izotiocinati), cikla (proantocianidini), začin kurkuma (kurkurmin), đumbir (gingerol), bobičasto voće – jagode, maline, nar (elagična kiselina), biljka graviola (acetogenini), zeleno povrće i pšenična trava (klorofil)...
Ovakav način liječenja traži vrlo precizno definiran jelovnik, a ne nasumce izabrane sirove namirnice ili makrobiotiku. Pored toga je važno u kojem stupnju se nalazi karcinom te koliko je oslabljen imunitet, odnosno koliko energije imamo za normalno funkcioniranje i asimilaciju hranjivih tvari. Sirova hrana traži više energije od kuhane kako bi se apsorbirala!
Također je važno napomenuti kako se pojedini antikancergeni nutrijenti ne slažu s nekim drugim pa može doći do njihovog konflikta  pri čemu antikancerogeni efekt slabi ili se potpuno poništi (miješanje određenog voća i povrća). Zato se prije primjene određene dijete, moramo strogo upoznati s onim što ta dijeta podrazumijeva i provjeriti da li je dobra za nas. Dakle, ne postoji univerzalna dijeta za karcinom već se ona prilagođava svakom pacijentu posebno.


Kako djeluje antikancerogena prehrana

zdrava destilirana vodaZa razliku od uzimanja klasičnih (alopatskih) lijekova gdje se često propisuje da se određeni lijek ne smije uzimati u kombinaciju s nekim drugim ili s alkoholom, sve ono što nije zabranjeno ostaje dozvoljeno u vrijeme terapije. Sa antikancerogenom dijetom nije tako. U terapiji karcinoma se uzima samo ono što je propisano i na način kako je propisano i ništa više izvan toga.
Sve takve dijete strogo vode računa da se nutrijenti u njima koji djeluju kao ubojice raka, kombiniraju tako da se time njihovo djelovanje pojačava. Vremenom dolazi do kumulativnog efekta. Ukoliko neki nutrijent ovo ometa i razblažuje učinak, on smanjuje taj kumulativni efekt koji se očekuje od 3 do 5 tjedana striktno propisane dijete.
Primjerice, u svim antikancerogenim dijetama se izbjegava klor, odnosno klorirana voda jer ona uništava mnoge antikancerogene. Također nije dobro konzumirati svježe sokove i smoothije s kloriranom ili fluoriranom vodom. Nikada ne možemo svježi sok od cijeđenog voća i povrća zamijeniti kupovnim sokom iz boce! Zato je korisno i zdravo piti destiliranu vodu ili onu za koju smo sigurni da je čista od klora i fluora!


Dobra i loša hrana

dobra hranaSva hrana koju unosimo u organizam kada smo bolesni može se dijeliti na:
1. Onu koja jača karcinom i mikrobe u stanicama raka ili u tijelu. To su: rafinirani šećer i brašno, gazirana pića, mliječni i mesni proizvodi...
2. Hrana koja je uzročnik raka (transmasne kiseline – margarin, pomfrit i sva druga obrađena hrana s mnoštvom e-ova koji su pretežno kancerogeni, aspartam i drugi umjetni zaslađivači, višemasne nezasićena ulja poput ulja kukuruza, itd…)
3. Hrana koja direktno ometa tretman za rak (klor, fluor, alkohol, kava...)
4. Hrana koja ometa i iscrpljuje imunitet jer ga navodi da se posveti uništavanju kancerogenih proteina (teletina, puretina, općenito previše proteina...)
5. Hrana koja sadrži nutrijente koji ubijaju karcinom, zaustavlja širenje karcinoma ili na neki način pomaže u tretmanu protiv raka: sve vrste citrusa (naranče,  mandarine, grožđe s košticama i ljuskom), maline, jagode, brokula, karfiol, pšenična trava, mrkva, ananas, đumbir, orašasti plodovi – orah, badem, sjemenke buće i suncokreta).
Karcinom uglavnom nastaje zbog unošenja u organizam određenih supstanci koje su stvorile fundamentalno lošu biokemijsku reakciju zbog čega je stanica postala kisela. Ovakva kisela sredina je dobra podloga za formiranje mikroorganizama, odnosno karcinoma. (pročitajte i ovaj članak)
Gljivice u organizmu su također veliki problem u liječenju jer one traže nutrijente u skladu sa svojim potrebama kako bi opstale. Tako traže nikotin, sladoled, pivo, fermentiranu hranu, šećer... Organizam zato osjeća strahovitu potrebu da baš to jede. Pored toga gljivice uzimaju hranu zdravim stanicama. Zbog toga je pravilna antikancerogena prehrana bogata nutrijentima pogubna i za rak i za gljivice, a koristi iste ili vrlo slične namirnice!


Sirova, živa hrana

živa hrana
Najbolji izvor nutrijenata koji djeluju antikancerogeno je sirova hrana. Kuhanjem se uništava najveći dio enzima iz hrane koji su neophodni za probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Kuhane hrane naš organizam traži mnogo više od sirove kako bi mogao asimilirati dovoljno potrebnih nutrijenata.Iako je istina da i kuhana hrana sadrži mnoge hranjive nutrijente, danas ipak prevladava mišljenje kako je mnogo bolje jesti sirovo voće i povrće. Kuhaju se uglavnom mahunarke - grah, leća, grašak, slanutak…

Svaka dijeta za liječenje raka je zbog toga zasnovana na sirovoj hrani. Izuzetak su samo oboljeli u posljednjoj fazi raka čiji je organizam toliko iscrpljen da nisu u stanju probaviti sirovu hranu jer bi time potrošili mnogo više energije nego što bi je dobili. Za njih je preporučljiva makrobiotika sa kuhanim juhama i posebnim dodacima koji sadrže enzime.

Jedenje kuhane hrane sprječava imunološki sustav da radi na onome što je zaista važno u održavanju zdravog i mladog tijela. Mi iscrpljujemo imunitet kada se on mora boriti sa neprirodnom, kemijski tretiranom hranom, pesticidima, herbicidima, fungicidima, hormonima (u mesu, mliječnim proizvodima) i brojnim drugim toksinima koje svakodnevno unosimo, udišemo ili apsorbiramo kroz kožu.
Kada nam je imunitet prijeko potreban da nas održi (kada je organizam suočen s bolešću ili se razvije u njemu neka infekcija), njemu nedostaje snaga kojom se on odupire bolesti. Zato hrana koju treba izbjegavati u antikancerogenom tertmanu su: životinjski proizvodi (proteini i masti, posebno kuhano meso, jaja, mlijeko itd), svi rafinirani šećeri i škrob, rafinirana ulja, konzervirana hrana. Treba jesti samo sirovo voće i povrće te sokove i smoothije.


Sokovi i kaše

mrkva za zdravljeCijeđenjem voća i povrća nutrijenti koji ubijaju karcinom se istisnu iz vlakana i tako se lakše probavljaju. Na taj način naše stanice količinski primaju mnogo više nutrijenata i kumulativni učinak ubijanja karcinoma je jači.
Loša strana pripremanja soka je što se nutrijenti ne iscijede iz kore i zrnja, posebno kada se teži konzumiranju vitamina B17 koji je ubojica karcinoma broj jedan. Zato se u blenderu mrve i koštice i ljuska. To se ne odnosi na tvrdi dio koštice marelice i breskve koje su ipak pretvrde već na koštice grožđa, jabuke, kruške, nara i sl. Naravno, preporučljivo je koristiti organski uzgojeno voće i povrće čija kora i koštice nisu toksične.
Kada se koristi dijeta povrćem u kojoj je glavni sastojak mrkva treba istaknuti da je 950 grama mrkve minimalna dnevna količina kako bi dijeta dala efekta. Manja količina nema nikakve svrhe. Obično se koristi oko 2 kilograma mrkve. Poznato je da je mrkva najbolji borac protiv karcinoma, a za to su zaslužni pigmenti nazvani  karotenoidi (beta karoten je u ovoj grupi) koji joj i daju narančastu boju.
Postoje svjedočanstva pacijenata koji su potpuno izliječili rak grla samo sa sokom od mrkve. Ništa drugo nisu konzumirali osim tog soka i prirodne izvorske ili destilirane vode u periodu od 3-5 tjedana. No, u svakom slučaju se prije takve dijete treba konzultirati sa stručnom osobom!! 


Voćna dijeta

elagična kiselinaDok se dijeta povrćem generalno bazira na uskraćivanju nutrijenata neophodnih kancerogenim stanicama (proteini, šećeri) i njihovom izgladnjivanju, voćna dijeta ima koncept hranjenja nutrijentima koje karcinom ne podnosi. Evo koje su supstance u voću do danas otkrivene da ubijaju rak: Sirovi ananas (bromelain i peksosidaza), crno grožđe s kožicom i sjemenkama (najjači je vitamin B17), koštice marelice (vitamin B17), jagode, crvene maline i kupine (vitamin B17 i elagična kiselina, borovnice (elagična  kiselina, antrocianini,), đumbir i kurkuma (kurkumin).
Spomenuta elagična kiselina je važna komponenta u liječenju karcinoma i sve više se istražuje. Zdrava stanica ima normalni životni ciklus približno 120 dana prije nego što odumre procesom apoptoze. Tijelo tada zamjenjuje odumrle stanice sa zdravim stanicama. Suprotno ovome, stanica raka odbija izvršiti apoptozu. Razmnožava se diobom 4, 8, 16, 32 itd.
U laboratorijskim testovima elagična kiselina je učinila da kancerogena stanica prođe kroz ciklus apoptoze pri čemu se ne oštećuju zdrave stanice. Zbog toga je konzumacija bobičastog, šumskog voća koje obiluje elagičnom kiselinom, jako važan dio antikancerogene dijete. Smoothiji od malina, kupina, jagoda su najzdraviji i vrlo ukusan obrok!


Graviola i papaja

graviolaJoš dvije važne voćke koje su pravi ubojica karcinoma su Graviola i papaja, a rastu u Južnoj Americi. Zna se da papaja blokira proizvodnju ATP molekula i tako snižava napon u stanicama organizma, a pošto kancerogena stanica inače ima nizak električni napon to je ubija. Papaja, međutim, djeluje ovim i na neke od brzorastućih stanica (visokog ATP) u organizmu iz kojih se formira fetus, pa nije dobro za trudnice da je uzimaju u velikim količinama. Posebno ne kao antikancerogenu dijetu.
Kako su papaja i graviola u srodstvu, imaju i slični učinak na karcinom. Aktivni sastojci acetogenini iz graviole djeluje tako da izgladnjuju stanice raka blokirajući im unos energije i na taj način stanice raka odumiru. Istraživanja i praksa su pokazali zapanjujuće rezultate s graviolom u liječenju karcinoma jer ona snažno podiže imunitet (također je vrlo bogata vitaminom C) i pomaže izbacivanju toksina iz organizma.
Pacijenti koji su na kemoterapiji ili zračenju, imaju znatno manje nuspojave i mučninu od onih koji ne konzumiraju graviolu! Svi toksini koji se unose kemoterapijom, brzo izlaze iz tijela. Kako je imunitet visok, dolazi do bržeg i lakšeg oporavka. Postoje i brojna svjedočanstva ljudi koji su se izliječili isključivo graviolom uz promjenu prehrane i stila života. Izbacili su sve navedene štetne namirnice i zamijenili ih onima koje ubijaju rak uz stalnu konzumaciju graviole.
izvor: alternativa.hr